ECB gaat iets minder hard opkopen, maar houdt een slag om de arm (zoals altijd)

Dat opkoopprogramma (QE) is teruggebracht van € 80 naar € 60 naar € 30 miljard, dat was bekend. Maar komt er ooit een einde aan en wordt het ook teruggedraaid? Dat is teveel van het goede. Voorlopig blijven de rentetarieven gelijk en wordt er gehint naar een einddatum, september 2018. Over precies vijftien minuten legt Mario Draghi het zelf uit. 

Het persbericht noemt immers dat het dan over kan zijn, maar dat 1) er wordt doorgegaan als de inflatie tegenvalt en 2) oude obligaties die worden afbetaald tellen niet mee. In theorie draait het programma zichzelf terug als obligaties de einddatum hebben bereikt en marktpartijen de ECB de hoofdsom terugbetalen: dan gaat er geld van de markt naar de ECB in plaats van andersom. Daar wordt voor gecorrigeerd. Maar hoe zit dat met die inflatie?

Het prijsniveau ligt in de EU maar marginaal hoger dan eind 2013 (roze lijn), vlak voor de start van het programma. Recentelijk stijgt de inflatie wat en is er goed economisch nieuws door vooral meevallende cijfers voor Azië. Over het afgelopen jaar bedroeg de inflatie twee procent, maar over over de afgelopen vier jaar is dat weer niet zo. Dan had de rode lijn buiten beeld moeten schieten en daar is geen sprake van. Daarom, een dubbelzinnig statement. 

Overigens is er wel sprake van een compleet verschillende uitwerking door Europa heen. De inflatie over de afgelopen 48 maanden ligt inderdaad op twee procent, het jaarlijkse target. Sommige landen zitten er ver boven en daar begint alvast een nieuwe vastgoedbubbel te ontstaan, zoals in Zweden. In Griekenland moet het herstel nog beginnen. Aangezien de ECB en de EU de methode van het fluor in het drinkwater gooien om iedereen hetzelfde medicijn toe te dien gebruikt, gaat het waarschijnlijk nog even door. Een andere optie is dat de eurozone een aantal nieuwe instituten krijgen, zoals een Europees monetair fonds, dat in de periferie gerichte investeringen doet. Dan zijn we af van het idee dat de eurozone uit allemaal gelijkwaardige staten bestaat die baat hebben bij hetzelfde beleid. Maar dat is wel waar op dit moment over wordt gesproken tussen Parijs en Berlijn.