EU moet groter, dus dealen we met een veroordeelde Albanese orgaanhandelaar

Het principe van Het Euro Evangelie, kunnen we dat in een tweet vatten? Ja hoor. 

Carl Bildt is in Kosovo, een republiekje op de Balkan dat ook snel lid moet worden van de EU. Dat lidmaatschap is het enige alternatief voor een situatie met 'negatieve consequenties' voor de EU. De vraag of Kosovo niet ook gewoon niet lid kan worden wordt niet eens gesteld. Bildt is lid van de 'European Council of Foreign Relations' (ECFR), een pro-Europese denktank die draait op subsidie. Mabel van Oranje is een ander prominent lid. 

Eerder was Bildt premier van Zweden, maar binnen de EU is hij vooral bekend van zijn werk voor het 'Eastern European Partnership'. Dat behelst het feitelijke opnemen van onder meer Oekraïne. Bent u het inhoudelijk met hem oneens? Dan vergelijkt hij u met een Noorse landverrader uit de oorlog. U bent of voor een grotere EU, of u bent een nazi. Heel simpel. In de categorie 'pics, or it didn't happen': Quisling zit links. 

Waarom is dit problematisch? Uit eerdere voorbeelden (zoals de Grieken of Letten de euro geven) blijkt dat Europese integratie soms of vaak sneller gaat dan nuchtere logica zou voorschrijven. En er is alle reden om bij Kosovo en daarmee ook Albanië extra kritisch te zijn.

Deze twee landen zijn broeinesten voor de handel in wapens en drugs maar evenzo mensen en onderdelen van mensen, om het maar zo te noemen. Een tienermaagd gaat daar voor minder over de toonbank dan een nier of een lever. Voor maffiosi in deze business is opname in de EU fantastisch. Open grenzen zijn een droom voor elke grensoverschrijdende zakenman met een penetrant geurtje. 

Een van de grootste criminele bendes op de Balkan is de Drenica Groep, voormalig onderdeel van het Kosovo-bevrijdingsleger, het UCK. Tijdens de oorlog tussen etnische Albanezen en Serven in de jaren '90 vocht dat UCK succesvol aan de kant van de eerste groep. De Drenica Groep maakte van de gelegenheid gebruik om Servische krijgsgevangen (zoals deze uit 1999) of gewoon willekeurige burgers van onder meer hun organen te ontdoen. Mogen we zo noemen, meerdere leden van die groep zijn gewoon tot celstraffen veroordeeld.

De feitelijke leider van die bende was of is Hacim Thaci en de beste man is nu president van Kosovo. Mede dankzij hem een paar honderdduizend Kosovaren van de twee miljoen weg te trekken, een groot deel van de asielzoekersgolf van oktober 2015 besloot uit inwoners van Kosovo. Omdat de EU en de NAVO destijds tegen de Serven waren, vanwege hun schendingen van de mensenrechten, schaarden we ons automatisch achter het UCK. De vijand van mijn vijand is mijn vriend, maar wie zo redeneert krijgt vreemde verjaardagspartijtjes. 

Niemand wil Albanië en Kosovo bij de EU. Tenminste, geen enkele nuchtere Nederlander. Maar wie niet voor een grotere EU is, wordt weggezet als landverrader of erger. De hele Westelijke Balkan komt bij de EU en dat wordt een ernstige bedreiging voor de stabiliteit van dat toch al wankele project. Opname is niet in het voordeel van deze landen en al helemaal niet voor inwoners van de huidige EU. Alleen worden dit soort afspraken gemaakt door enerzijds een politieke elite die blind is voor deze risico's en anderszijds de maffia, wat we ook bij Oekraïne zagen

Dat is waarom dit soort beslissingen zo worden genomen zoals ze worden genomen, met alle problemen van dien.