Hoe rijk is Vladimir Vladimirovich Putin? [tip van sluier: Matthijs van Nieuwkerk verdient meer]

President van de Russische Federatie zijn, wat schuift dat? Omdat er aldaar nieuwe verkiezingen (sort of) aan zitten te komen, hebben de drie kandidaten openheid van zaken gegeven over hun inkomen en vermogen. De opgaven kunt u hier downloaden. Gelukkig is ons lezerspubliek internationaal georiënteerd, dus vertalen is geen probleem. Bij de Putins is bescheidenheid troef, zo blijkt, maar omdat we onmogelijk de volledigheid van de opgaven kunnen controleren, moeten we het met een korreltje zout nemen. Als dit allemaal wel klopt, kun je beter presentator bij een omroepvereniging voor arbeiders worden dan de Russische verkiezingen winnen. 

Laten we het regel voor regel doorlopen. 

Salaris, rente en pensioen
De bedragen zijn niet uitgesplitst, maar de gage als staatshoofd zal wel de grootste component zijn. Het militaire pensioen heeft betrekking op de dienstjaren bij de KGB. De jonge Putin ging aan de slag in het destijds Oost-Duitse Dresden, waar hij bevriend raakte met zijn huisgenoot Sergey Chemezov: die kent u van zijn illegale brievenbus op de Amsterdamse Zuidas. Opgeteld verdient Putin RUB 38.528.817,00 per jaar en tegen de huidige omwisselkoers is dat € 560.000. Dit cijfer zal wel kloppen (naar juistheid), omdat het makkelijk te controleren is. Dat zou betekenen dat Putin, toch het staatshoofd van een kernmacht, minder verdient dan VARA-presentator Matthijs van Nieuwkerk, goed voor € 580.000.

Onroerend goed
Aan vastgoed bezit Putin een appartement in St. Petersburg van een bescheiden 77 vierkante meter. Er is ook een garage opgegeven van 18 vierkante meter, die zal wel bij het object horen maar dat hoeft natuurlijk niet. 

Natuurlijk woont Putin door de week wat groter. Zo wordt er in Russische media gespeculeerd over deze wat forsere vakantiewoning aan de Zwarte Zee (met uitzicht op de Krim). Maar strikt genomen is een ambstwoning natuurlijk geen privébezit dus dit zou kunnen kloppen. 

Rides
Putin bezit drie wagens. Ten eerste deze GAZ-21M uit 1960 en eentje uit 1965, kennelijk collector's items:

En een VAZ 2121, de Lada Niva die de Russische politie ook gebruikt. 

Verder is er een aanhanger van het type 'Scythian', naar een volk dat in een ver verleden op de Russische steppes woonde. 

Een leuk weetje: het bedrijf GAZ maakt personenauto's en militaire voertuigen en is het bezit van miljardair Oleg Deripaska. In de relatie tussen de twee lijkt het helder wie de bovenliggende partij is. De pen stond trouwens niet op de opgave. 

Deripaska vinden we in Amsterdam terug op Hoogoorddreef 9 in Amsterdam. Hij gebruikt hetzelfde trustkantoor als de Oekraïense President om de belastingaanslag wat naar beneden te duwen en dat is nogal ironisch, gegeven de clientèle van Deripaska.

Contanten en aandelen
Putin beschikt over dertien bankrekeningen met elk gemiddeld een miljoen Roebel. Tegen de huidige koers mag u die door zeventien delen, wederom niet excessief. Ook heeft hij 230 gewone aandelen in een bank uit St. Petersburg.

Nog een appartement
Wat Alexander Pechtold met Canada heeft, heeft Putin met Rusland. De staat schonk hem het eeuwigdurend vruchtgebruik op een appartement in wederom St. Petersburg, al is deze 153,7 vierkante meter groot. De kosten voor de VVe zijn ook gedekt. Al met al is.

Disclaimer. Iedereen die een beetje verstand heeft van accountancy plaatst grote vraagtekens bij deze opgaaf. Naar juistheid zal het wel kloppen, wat wil zeggen dat de GAZ-21 uit 1960 niet stiekem uit 1970 komt. De volledigheid is op geen enkele manier te  garanderen, wat bepaald niet verbeterd wordt door het feit dat Putin als een dictator heerst. Een journalist die hierin gaat spitten mag voortaan de ochtendkoffie controleren op polonium. Onder die omstandigheden is het zeer waarschijnlijk dat er vermogensbestandsdelen niet worden opgegeven. 

Vorig jaar zagen we zijn Oekraïense collega zichzelf op die manier arm praten. Ook Petro Porosjenko was 'transparant' over zijn inkomen, maar dat wil niet zeggen dat hij ook eerlijk is. Zo zagen we een bedrijf met een boekwaarde van € 450 miljoen (en waarschijnlijk een veel hogere marktwaarde) opgenomen worden voor € 24 miljoen. In beide voormalige Sovjet-republieken is er alle reden om aan te nemen dat het er op dit vlak hetzelfde aan toe gaat. Forbes baseert zich op bronnen bij de CIA en stelt dat Putin egens aandelen in Russische sleutelbedrijven heeft die $ 40 miljard waard zijn. Dat ontkent Putin dan weer.