250.000 Oekraïners kwamen afgelopen 90 dagen naar EU, land bij EU en NAVO, 'oostelijke grens Europese beschaving'

Als u in de Reguliersdwarsstraat (de bekende gay straat van Amsterdam) hard genomen wordt, dan gaan daar meestal een goed gesprek, een paar lekkere cocktails en altijd wel afdoende Vaseline aan vooraf. Hoe anders is dat in de internationale politiek, met name op het Europese toneel: inlegvelletje en geitenpaadje (?) of niet. 

Oekraïne heeft zojuist het jaarlijkse YES-feestje afgesloten, dat staat voor Yalta European Strategy. Het is een congres voor politci, zakenlieden en militairen die graag willen dat Oekraïne graag bij de NAVO en de EU komt. Daar zijn ze heel helder over, u kent ze nog van de LGBT-kaart die vlak voor het referendum over het associatieverdrag werd getrokken. Zeg 'ja', dat is goed voor die onderdrukte minderheid in dat land. Hoe dat werkt wordt niet vernoemd, het handelsverdrag rept immers nergens over rechten van welke minderheid dan ook. We hadden verder wat vraagtekens gezet bij die redenering, zeker gegeven de achtergrond van de deelnemers. 

Erg goed is de openingsspeech van President Porosjenko niet bekeken, maar helder is hij wel. Dankzij visumvrij reizen kwamen er in de eerste negentig dagen van de regeling al een kwart miljoen Oekraïners naar de EU, wat veel ruimte biedt voor illegale arbeid en daarmee nog meer verdringing. Door het verdrag is het land feitelijk de oostgrens van de EU geworden. Dat hebben we hier vaker geschreven, maar het zou bangmakerij zijn. Nu hoort u het van het staatshoofd zelf. Porosjenko gaat zelfs zo ver dat hij stelt dat het zijn land is dat de EU beschermt tegen een invasie uit Rusland. Daarom moeten we hem ook militair steunen en is het nodig dat Oekraïne, net als landen op de Balkan, snel uitsluitsel krijgt over toetreding tot EU en NAVO. Dat vertragen zou een 'strategische fout' zijn. Gewoon naar 22 minuten gaan en horen wat de beste man vertelt, simpel. 

En ja, Porosjenko benoemde nog het belang van de 'four freedoms': vrij verkeer van diensten, goederen, kapitaal en personen. Hij doet het dus allemaal omdat hij zo een idealist is. Yeah right