Leger Assad heeft de facto ISIS verslagen (en wie krijgt hier een zwaard?)

Zeg, 925, dit was toch een zakensite? Waarom dan alwéér een bommen- en granatentopic? Simpel. Overal om ons heen wordt geknokt, dus dat bepaalt het nieuws en economische omstandigheden zijn daar een afgeleide van. Verder mag alles wat we normaal achtten het ronde, open dossier onder het bureau in want wat we nu meemaken is een paradigma-kanteling.

Vooruit, dat laatste woord is ter plekke verzonnen. Maar er is wel zoiets als een paradigm switch, waarbij ons wereldbeeld radicaal wordt bijgesteld, of we het nu leuk vinden of niet. In 1992 schreef iemand het boek 'The End of History'. Het Westen had de Koude Oorlog gewonnen, dus de rest van de geschiedenis zou worden gedomineerd de combinatie van liberalisme en democratie, met oneindig veel vrede en voorspoed tot gevolg. En toen werden we wakker.

Terug naar Syrië. Het lijkt erop dat die Assad het allemaal niet alleen overleeft, maar misschien zelfs gaat winnen. Een maand geleden schreven we dit topic over de situatie in Syrië, met een kaart van begin dit jaar. Assad had toen controle over de strook van Damascus tot de kust, links en rechts langs een belangrijke verbindingsweg, met wat uitlopers naar links en naar rechts.

Met name de Russen bevoorraden zijn troepen via de zee. Als ISIS (of een andere partij) de lijn had doorgeknipt, dan was het gedaan met het regime. Fast forward naar 5 september 2017. Hé, dat is vandaag!

Syrian, Iraqi, and Lebanese insurgencies.png
By BlueHypercane761

Zojuist heeft het Syrische leger een belangrijke overwinning geboekt op ISIS. In het oosten ligt de stad Deir Ezzor, die 28 maanden lang van de rest van het land was afgesneden. Na een maandenlang offensief is het beleg gebroken. Zo'n 100.000 inwoners werden beschermd door 5.000 soldaten, die alleen via droppings uit de lucht konden worden bevoorraad. 

Deze stad is de belangrijkste concentratie van Armeense Christenen in dit gebied, die door ISIS zonder twijfel allemaal afgemaakt zouden zijn. Het is dan ook geen toeval dat het Syrische leger stand houdt op een plek waar de lokale bevolking het meest te verliezen heeft bij een overwinning van ISIS. Daarom is het eigenlijk onbegrijpelijk dat de Amerikanen in september 2016 besloten om ISIS een handje te helpen en het Syrische leger te bombarderen.

Gedurende een uur werden er 37 aanvallen uitgevoerd, waarbij er ongeveer honderd Syrische soldaten omkwamen. De Amerikanen claimden dat het een ongelukje was. Ze hadden het Russische opperbevel op de hoogte gesteld van een luchtaanval tegen ISIS, maar de bommen werden vervolgens ergens anders gegooid. De Amerikaanse strijdkrachten noemen het een 'misconception'. 

Toen de Russen belden om te vertellen dat niet ISIS maar hun tegenstanders werden gebombeerd, zat er volgens de Amerikaanse lezing iemand niet achter zijn bureau wegens plasplauze/koffie halen/Tinderen, wat natuurlijk erg geloofwaardig klinkt. 

In ieder geval is de belegering voor de inwoners van de stad voorbij. En de Syrische militair hierboven krijgt een mooi Russisch zwaard. Hij wel. Voor ISIS ziet het er slecht uit, want het grondgebied is in stukken gehakt en van de buitenwereld afgesloten. Het einde van de terreurbeweging is nabij.