ABN Amro mocht handtekeningen vervalsen van Ard van der Steur [løllen met Sven Hulleman 5/∞]

Er gaat dus iets een beetje mis met ABN Amro - en onze rechtsstaat, daar hebben we het de afgelopen weken vrij vaak over gehad. Je ziet pas hoe weinig er van de rechtsstaat over is, op het moment dat je ermee te maken krijgt. Van iets dat men niet nodig heeft, ziet men het nut noch het disfunctioneren. Een 'mooi' voorbeeld is ABN Amro, dat medewerkers meer dan 100 handtekeningen zag vervalsen. 

'Head of Conduct' van de bank Wies Wagenaar deed onderzoek en wat bleek? Er waren wat cultuurproblemen. Cultuurproblemen. Wil dat zeggen dat sommige ABN'ers Swahili spreken, wat hinderlijk is voor de geelgroene bankiers die net dan een Sjamaanse regendans willen doen? Nee, gewoon, cultuurproblemen. Dat wil zeggen dat een bankier iets doet wat niet mag maar er wel mee weg kan komen. Het vervelende aan dat 'cultuurprobleem' is dat dat het eufemisme van de eeuw is. Als er regels worden overtreden, dan moet dat direct opgemerkt worden, anders klopt er niks van de interne procedures. Edelachtbare, ik stal een auto, maar meer dan een cultuurprobleem is het niet. Mag ik gaan? Verder kan de bank het intern allemaal afhandelen. Nu Wagenaar met haar verstrekkende conclusie is gekomen, besloot het OM om af te zien van verdere vervolging. Is dat even makkelijk: we geven het beestje een naam en het onwelriekende dossier mag in de onderste lade blijven liggen. Als het OM een zeer sterk vermoeden heeft van fraude, dan kan er ook opgetreden worden, helemaal omdat het om een zo gevoelige plek als een bank gaat. Dat gebeurt niet, wat een verdere indicatie is dat het niet goed gesteld is met onze rechtsstaat.