Baasje MW van beleggingsclub WSM niet veroordeeld voor verduistering

Een dossier van letterlijk bijna tien jaar oud. Maar zo lang kunnen die dingen duren in de polder. Een snelle jongen, MW, verkoopt beleggingen in Italië. Dingetje met samen iets bezitten, megarendementen van tien procent die uit de eigen inleg worden betaald, een arrestatie en een boekhouding die ineens bij uw redacteur in de tuin ligt. Blijkt dat de gelden van beleggers zijn aangewend voor anderen zaken dan beleggen in Italië. MW wordt opgepakt en zit 89 dagen vast, in 2009 alweer. 

Dure sokken
Van de € 10,8 miljoen hij MW (toen 35 jaar oud) bij beleggers ophaalde heeft hij € 5,3 miljoen aan de verkeerde zaken uitgegeven, zoals dure sokken en het aflossen van de studieschuld van zijn vriendin. Bovendien verkocht hij beleggingen zonder vergunning. In 2014 wordt hij tot drie jaar cel veroordeeld. 

In hoger beroep oordeelde de rechter vorige maand dat hij verder met rust gelaten moet worden. De beleggers valt ook het een ander aan te rekenen, MW heeft in het begin toch echt gepoogd een echt bedrijf uit de grond te stampen al is het wel zo dat hij zich feitelijk schuldig heeft gemaakt aan oplichting. Toch hoeft hij geen dag meer te zitten. 

Verduisteren of oplichten
Het OM noemde in de aanklacht namelijk niet dat WM de gelden ook echt heeft verduisterd, dat wil zeggen 'het aanwenden van de inleggelden voor (deels) andere doeleinden dan met de beleggers overeengekomen', zo valt in de uitspraak te lezen. Van oplichting is alleen sprake als dat met voorbedachte rade gebeurt maar WM probeerde juist een echt bedrijf op te zetten. 

Omdat het OM verduistering niet in de aanklacht op heeft genomen, mag de rechter WM daar ook niet voor veroordelen. Hij komt hier dus goed weg, want anders had het heel anders kunnen aflopen - al lijkt de rechter zijn kant van de zaak te begrijpen, ook gezien de kritiek op de weinig kritische doch hebberige investeerders. 

Dat wordt dus 89 dagen cel voor MW, maar die had hij in het voorarrest er al opzitten. Dat is het oordeel van de rechter en daar moeten we het mee doen. Hij komt per direct vrij en mag aan de rest van zijn leven gaan bouwen. Daarom korten we zijn naam ook af, in verband met Google enzo. MW zien we binnenkort wel op de vrijmibo, als 'ie daar tijd voor heeft natuurlijk.