Macron tegen Putin en Assad: 'als jullie chemische wapens gebruiken, ga ik meteen bommen gooien'

De nieuwe Franse president laat er geen gras over groeien. Natuurlijk moet het staatshoofd van La Grande Nation (zien ze zelf zo) binnen afzienbare tijd op de koffie bij de Russische evenknie. Emannuel Macron leek zo lief maar dat is dus schone schijn: als er chemische wapens worden gebruikt, dan gaat hij bommen gooien. 

Het lijkt erop dat hij wel zin heeft om te knokken. Zijn Amerikaanse collega gebruikte de inzet van chemische wapens door het Syrische leger vorige maand al als voorwendsel om  kruisraketten af te schieten. Hoewel het regime van Assad er niet voor terugdeinst om grof geweld te gebruiken, zou het goed kunnen dat iemand anders het heeft gedaan en Macron weet dat. President Assad is al zijn vijanden één voor één aan het verslaan, ISIS is in het nauw gedreven en het gebruik van chemische wapens moet wel een reactie uitlokken die alleen maar schadelijk voor hem kan zijn. Het zou dus niet logisch zijn en zelf ontkent Assad ook betrokkenheid en eigenlijk heeft Frankrijk geen hard bewijs, dat erkennen ze ook. 

Daarom moeten we dit zien als een ferme waarschuwing: Frankrijk is bereid om in te grijpen in de voormalige kolonie, ook als dat problemen oplevert met Russische of Syrische militaire vliegtuigen die dan in de buurt zijn. Kan Frankrijk eigenlijk een tik uitdelen? Zeker wel. 

De Franse marine beschikt over één vliegdekschip, de Charles de Gaulle. Deze moet in 2017 of 2018 wel even uit de vaart gehaald worden voor een opknapbeurt dus dat komt niet goed uit. Het is het enige nucleair aangedreven schip buiten de VS, wat betekent dat het oneindig lang kan varen (in theorie dan). Met veertig jager-bommenwerpers heeft deze ene boot meer capaciteit dan de hele Nederlandse luchtmacht bij elkaar. Als de Charles de Gaulle wordt geschilderd heeft Macron nog 91 van dit soort vliegtuigen bij de luchtmacht, die met een keer bijtanken Syrië wel moeten kunnen halen. En anders heeft de marine nog zes schepen uit de Acquitane-klasse die over kruisraketten (het gevaarte links op de foto) beschikken: ze kunnen elk zestien keer schieten, dan moeten ze terug. Dat is niet zoveel als de Amerikaanse tegenhangers aan capaciteit hebben en het zal de situatie op het slagveld niet drastisch veranderen. Toch is de boodschap duidelijk: waag het niet met Macron te sollen of hij komt naar je toe deze zomer.