Eindelijk een Nederlands IT-succes, wordt het lam gelegd

Een paar commerciële advertenties voor het Grote Geld hier en daar op het wereldwijde web vinden wij een prima plan. Waarvan zouden wij anders de huur en de bretels moeten betalen? Een uitspraak van de Commissie Bescherming Persoonsgevens maakt het nu vrijwel onmogelijk voor retargetting-bedrijven om hun werk naar behoren uit te voeren.

I suppose I could have stayed home and baked cookies...
Hillary Clinton
Neerlands tech-belofte
Wist u waarschijnlijk nog niet, maar een van de meest invloedrijke retargetting-bedrijven (ver na Google dan) is het oer-Hollandse YD Display Advertising. Zij zorgen ervoor dat wanneer een product op het web ooit uw interesse had, het u voortaan in advertentievorm O-VER-AL op internet achtervolgt. 
Irritant of juist uitermate efficënt, dat maakt niet uit. Want deze techniek brengt geld in het laatje, daar zijn wij nooit vies van. En deze heren van van YD zijn briljant, de algoritmes die hier achter zitten zijn absoluut Gates-Jobs-Zuckerberg-waardig.

U wordt beschermd, had u daar wel om gevraagd?
Dit prachtbedrijf - waarvoor 70 mensen werken - wordt het nu dus wel heel lastig gemaakt door het CBP. Gisteren deden zij een uitspraak waarin zij niet misteverstaan oordeelden dat YD de privacywet schendt door zonder toestemming cookies te plaatsen.

Ook al biedt YD een opt-out mogelijkheid, dat vinden de moraalridders van uw privacy niet voldoende.

Zeer opmerkelijk is ook dat in deze uitspraak niet de de eigenaar van de website, maar de eigenaar van de advertentie-techniek verantwoordelijk wordt gesteld.

En nu?
YD heeft al maatregelen genomen. De opt-out mogelijkheid is nu beter vindbaar. En de houdbaarheid van de tracking cookies is verlaagd van 730 naar 30 dagen.

We probeerden contact te krijgen met YD om te vragen of ze overwegen ons Nederlandje te verlaten, maar hebben tot nu toe nog geen reactie gekregen. Jammer, dan hadden wij ze direct kunnen tippen op Apple's aanstaande 'Best office in the world'. Daar is vast wel plek voor deze slimme algoritmestoeiers.